Recept na alkoholické zázvorové pivo

Nemůžete pít klasické pivko kvůli alergii? Chcete ušetřit za alkohol na akce? Neprodají vám alkohol, protože nejste plnoletí? Pokud jste na poslední možnost odpověděli ano, nedělejte to. V ostatních případech, ať už jsou vaše důvody jakékoliv (třeba nuda v práci), pojďte se mrknout, jak jsem pivko uvařil.

 

  Potřebné ingredience

  • 1 balení kvasinek vínka (cca 10kč)
  • 2kg cukru krystal (lze použít i moučkový, ten však obsahuje protispékavé látky, což je humus a není důvod to jíst/pít), trochu vám zbyde
  • 1 citron
  • 600g zázvoru
  • Balenou vodu nebo lahve
    • Protože nejlevnější 500ml lahev vyšla na internetu i s poštovným na 4-5 korun , nakoupil jsem lahve vody o stejném objemu, jedna vyšla na 3,90Kč.
    • Z vody jsem uvařil pivo, do lahví jsem jej následně vrátil.
    • Pokud chcete použít balenou vodu na vaření piva, berte neperlivou.
  • (nepovinné) 1 živná sůl vínka
  • (nepovinné) jablečný džus / mošt

  Popularizovaná teorie

Alkoholické nápoje mohou vzniknout za pomoci kvašení. Pokud vyrábíte alkohol tvrdého charakteru, je třeba jej po zkvašení ještě tzv. vypálit. Na pálení je potřeba celkem složitá aparatura a navíc (v ideálním případě) různá byrokratická povolení. Pivo naštěstí pálit nepotřebujeme. Potřebujeme pouze uvařit přeslazený zázvorový čaj, který necháme zkvasit.
V minulosti jste jistě byli svědky různých nechtěných kvašení (zkažení), starého kompotu nebo u moštu. Na vině jsou různé divoké kvasinky, jež se v poživatině vyskytují. Abychom vyrobili alkoholický nápoj a ne třeba ocet, potřebujeme speciální typ kvasinek. Pojďme jim říkat kvasinky urozené a pro ilustraci si je představme jako britské gentlemany s cylindrem, vycházkovou holí a monoklem. Tito urození pánové se živí cukrem a z jejich urozeného pozadí létá alkohol…

Pojďme jim postavit místo, kde se mohou poklidně množit.

 Kvasná nádoba

Pro kvašení piva potřebujeme kvasnou nádobu. Ta pustí plyn ven, ale ne dovnitř (gentlemani u výroby alkoholu pouští plyn a ten je potřeba z nádoby odvést). Této jednostranné propustnosti se dá docílit pomocí tzv. kvasného uzávěru. Lze jej koupit i vyrobit.

3D tisk

Jedna možnost (ta nejvíce cool), jak vyrobit zmíněný uzávěr, je vytisknout ho na 3D tiskárně.

Kliknutím na obrázek můžete stáhnout model k tisku

Kvasný uzávěr

Další možností je koupit skleněnou, nebo plastovou verzi. Ta stojí kolem sta korun.

„Kvasný klobouček“

Protože na tisk nebyl čas a za skleněnou jsem nechtěl dávat peníze. Koupil jsem plastový „kvasný klobouček“ od firmy Vínka (od těch mám i kvasinky) za 33Kč.

  Nemáte k dispozici 3D tiskárnu, ani třicet korun na kvasný klobouček? Nezoufejte… 

Nemáte k dispozici 3D tiskárnu, ani třicet korun na kvasný klobouček? Nezoufejte, pokud se jedná o lahev s relativně úzkým hrdlem, lze použít i gumová rukavice nebo balónek upevněný k hrdlu lahve pomocí gumičky.

Jako zmíněnou kvasnou nádobu jsem použil uzavíratelný 10l kýbl z kutilství. Má odměrku a stál asi padesát korun i s deklem. Koupil jsem dva.

  Varování

Zmíněná nádoba nemá potravinářskou certifikaci a není určena k práci s potravinami. Pokud chcete mít 100% jistotu, že se třeba z plastu nebudou uvolňovat žádné nezdravosti do vašeho drinku, použijte např. barely na vodu.

 

Klobouček je z více dílů, už složený jsem ho přiložil na víko a rozmyslel, kde ho nejlépe usadit.

Na vybrané místo jsem přiložil „matku“ kloboučku, která slouží k jeho upevnění z opačné strany. Obkreslil jsem její vnitřní průměr.

K obkreslenému kruhu jsem přidal drobný okraj a vyřízl jej. Pokud se nechcete babrat s nožem, jednodušším řešením by bylo nahřát kovovou trubku a díru do plastu propálit.

Kvasný klobouček jsem posadil do díry a opět ji obkreslil.

Klobouček jsem zase sundal (snad už naposledy) a oblast vně kruhu „napatlal“ tavný lepidlem, abych zajistil vzduchovou nepropustnost.

 

Tavné lepidlo jsem nanesl i z druhé strany.
A zajistil matkou kvasného kloboučku.
Před samotným použitím jsem kýbl vydrbal zředěným savem.

 Test těsnosti:
Je důležité, aby těsnění kolem kloboučku bylo neprodyšné. Zkuste proto naplnit kýbl vodou, ucpat kvasný klobouček prstem a po otočení kýblu vzhůru nohama (vody není potřeba moc) sledujte, zda-li okolo kloboučku voda neprosakuje.

  Příprava zákvasu

 

Potřebujem

  • 100ml džusu
  • polévkovou lžíci cukru krystal
  • kvasinky vínka

Všichni víme, že britští gentlemani mají kolonizační sklony. Dejte je do džungle obydlené barbary a ke konci týdne máte pravděpodobně novou britskou kolonii. Nebo taky ne, ke konci týdne  můžete mít i britského gentlemana nabodnutého na kůlu.

  ..Místo vody lze použít i ovocné šťávy, které lehce ovlivní výslednou chuť… 
Co tím chci říct? Nasypu-li kvasinky přímo do 6 l přeslazaného zázvorového čaje, může se mi stát, že se to nepovede. Divoké kvasinky převládnou nad „urozenými“ a já budu mít kýbl humusu.
Řešení? Pojďme urozené kvasinky nejdřív namnožit v nějakém zcela bezpečném prostředí, tuto armádu pak vypustíme do šestilitrové džungle a děj se vůle boží.
Zákvas je právě takové prostředí. Do sklenky se dá oslazená voda a kvasinky. Takto připravený zákvas se nechá stát den až dva (dokud se neobjeví aktivita, tedy bublinky) a pak je možné jej přidat do zbytku.

Místo vody lze použít i ovocné šťávy, které lehce ovlivní výslednou chuť.

Je opravdu důležité, aby sklenice, ve které zakvasíme byla velice čistá. Vytáhl jsem proto skleničku rovnou z myčky a pro jistotu jsem ji ještě podržel nad rychlovarnou konvicí, aby byla očištěná párou.

Použil jsem pasterizovaný, v obchodě koupený, jablečný mošt. (Pokud používáte koupený džus, dejte pozor, aby neobsahoval konzervanty – to kvasinky zabíjí, kájo).

Přidal jsem balení kvasinek Vínka

Pohled na kvasinky.

Obsah sáčku (i se seškrábáním z okrajů) jsem nasypal do sklenice a přiklopil vatou, tu jsem upevnil gumičkou kolem sklenice.

Aktivita se objevila zhruba po dni. Výrobce doporučuje vyčkat dva dny.

Bublinky jsou skutečně titěrné. Doporučuji vyčkat den a pustit se do dalšího postupu (ten totiž zabere další den).

 

  Vaření

Nasaďte zástěrky, nachystejte uzenáče a jdem na to! Oproti běžné dávce jsem se rozhodl udělat dvojnásobek piva než obvykle. Vzal jsem na to 600 g zázvoru (nebo tak nějak, ostřejší = lepší).

Zázvor jsem pečlivě vydrbal kartáčem pod vodou.

Zázvor teď potřebujeme nakrájet na jemno nebo nastrouhat a hlavně vyvařit. Vařením z něj dostaneme kýženou chuť. Čím drobnější kousky, tím více chuti. No a protože k smrti nemám rád strouhání, zázvor jsem nahrubo nakrájel a hodil do mixéru.

Zázvorová kejda.

Žádné zázvorové pivo není ono, pokud chybí nějaký kyselý podtón. Nastrouhal jsem proto citronovou kůru (bacha, potřebujem jen tu žluťoučkou část, tu světlejší pod už ne, ta je trpká).

Ostrouhaný citron jsem i vymačkal a vše přidal k zázvorové kejdě.

Vzhledem k tomu, že se mi doma válel zbytek balení kandované citronové kůry, rozhodl jsem se ji taky přidat. (Recept jsem pak upravil – snížil jsem cukr o to, co je v citronové kůře. Bylo potřeba zvážit množství kůry a odpočítat procenta cukru udaná výrobcem od celého receptu.)

Tento krok je zcela nepovinný.

Zbývá už jen dodat vodu a žrádlo kvasinkám, ať mohou vesele pracovat na svém úkolu.

Hrnec jsem doplnil vodou a osladil jej 1,4 kg cukru (tedy skoro celé 2kg balení). Posadil jsem jej na plotnu a za stálého míchání nechal projít varem. Tím se rozpustí přidaný cukr a celé se to více či méně sterilizuje.

A teď bacha! Zákvas tam rozhodně ještě nedávejte. Proč? Tahle teplota KVASINKY ZABÍJÍ, KÁJO! Počkejte do druhého dne nebo aspoň 4 hodiny. Pokud hrnec na dotek zespoda nepálí, můžete pokračovat.

Kvašení

Pojďme přepravit vystydlou zázvorovou směs do naší (umyté) kvasné nádoby. Směs jsem doplnil vodou na 6 l přiklopil deklem. Aby bylo vše 100% vzduchotěsné, přelepil jsem ještě kýbl „stříbrnou“ páskou (powertape).

Kvasný klobouček jsem dolil přibaleným (snad) glycerinem. Je možné použít i vodu, je však potřeba ji dolévat, neb se vypařuje.

Teď už jen zbývá umístit kýbl do místnosti se stabilní pokojovou teplotou a usínat za uklidňujících zvuků kvašení. Mimochodem, zní to trochu jako pšouk ve vodě.

Kýbl nechte prdlat zhruba týden až pět dní. To, že je hotovo poznáte jednak podle vůně – bude lehce nakyslá a alkoholová. Druhak směs bude bublat mnohem méně, skoro vůbec.

 

Stáčení

V našem pivu je teď spousta kvasnic, zázvoru a samozřejmě alkoholu. Kvasnic a zázvoru potřebujeme méně. Zároveň se z kýblu se nepije příliš dobře, proto jsem se rozhodl pivo trochu přefiltrovat a stočit do 500ml lahví. (Ovšem nikomu nebráním v párty s kýblem chlastu a spoustou brček)

Původně jsem plánoval namontovat na druhý kýbl ventil (jako mají například prodávané mošty) a stáčet pivo pomocí ventilu. Polní podmínky domova mne však přinutily použít akvarijní hadičku (tu jsem též umyl v savu).

Než však otevřeme pandořinu skříňku, resp. náš pandořin kýbl, je potřeba si lahve připravit. Vzhledem k tomu, že nám nejspíš kvasnice sežraly všechen cukr, bylo by fajn to ještě trochu dosladit (je to přeci jen sladké pití). Udělal jsem dvě varianty (ze kterých se nakonec staly tři). Slazenou cukrem a slazenou medem.

Pro variantu slazenou cukrem, jsem navážil 20g cukru a nasypal jej do modrých lahví od neperlivé vody. Abych nemusel cukr pokaždé vážit, našel jsem takovou naběračku, jejíž objem odpovídal dvaceti gramům cukru.


Pro variantu slazenou medem jsem použil kvalitní pastový med (můžete použit i luční – což, mezi námi, za med moc nepovažuji). Abych med do lahve dostal, nejdříve jsem jej rozředil. Lze to pochopitelně vodou, já k ředění použil už samotné zázvorové pivo.

Pro další postup doporučuji přesun do koupelny příp. na jiné, tekutému zázvoru odolné, místo.

Pojďme to otevřít!

Čekali jste, že to bude vypadat jinak? Já jo. Fun Fact: po otevření kýble a přičichnutí, jsem dostal solidní facku :D, schválně zkuste.

Zkvašenou směs jsem odlil do druhého kýble přes sítko. Je potřeba lít velice opatrně a po malých dávkách. (Modré síto je přichyceno powertape, aby při lití nesklouzlo).

Proč to tam vlastně nemůžem celé vykydnout naráz?

Snažíme se, aby nám většina zázvoru a právě i kvasinek (které sítkem projdou) zůstaly dole a naše nápoje nekvasily tak rychle. Do druhého kýblu nepřelijeme vše, ale necháme trochu piva po dně. Tento zbytek lze buď použít pro další várku jako zákvas nebo se jej prostě zbavit.

Kýbl jsem si postavil na vyvýšené místo (nad vanu) a pet lahve postavil do řady do vany. Akvarijní hadičku jsem strčil do kýble s již přefiltrovaným pivem, nasál a jal se rozlévat do flašek. (Jak jsem říkal, kohoutek na kýblu by byl mnohem lepší).

Várky slezené cukrem je potřeba po uzavření pořádně protřepat, aby se všechen cukr po dně rozpustil.

Slazení nápoje a lahvování slouží ještě k dalšímu cíli. Tím je natlakování lahve a prosycení nápoje CO2. Pivko tak bude mít bubliny a bude moc dobré.

Po přelití veškerého nápoje a velkých ztrátách kvůli manipulaci s hadičkou mi bylo líto nechat v prvním kýblu zbytek po dně. Přelil jsem tedy kvasnicově nejvydatnější část do jedné z lahví a popsal ji „pozdní sběr“. Ten mě později velice překvapil… (však uvidíte)

Na obrázku výše je vidět, že lahve s modrou etiketou (slazené cukrem) jsou světlejší, narozdíl od červených, které jsou medové.

Lahve je třeba nechat opět v pokojové teplotě dokud nebudou tvrdé na omak. Stejně jako coca-cola nebo jiné bublinkové nápoje před otevřením. V mém případě stačil pouhý den a lahve již byly připravené.

Takto hotový nápoj můžete vychladit a hned vypít, případně jej skladovat v lednici. Pamatujte však, že i v lednici zraje. Čím později se do něj pustíte, tím tu bude tvrdší. Cože? Jestli není nějaký způsob jak pitivo zachovat ve stávajícím stádiu zralosti? Ale ovšem, jmenuje se…

Pasterizace

Vytvořili jsme kolonie kvasinek. Přátelé nás nyní musí oslovovat titulem: „Král zázvorových lidí“. My rozhodujeme o osudu kvasinek, zda-li se budou dále množit, nebo všichni zhynou bídnou smrtí. Ano, ano, nadešel čas celolahvové genocidy ve jménu zachování chuti. Ale jak to udělat? Existují i chemická řešení, ale vzhledem k tomu, že 50 Kč za kýbl je nejdražší položka na seznamu, nebudeme to prodražovat.

Pamatujete jak jsme nemohli dát kvasinky do příliš horké zázvorové směsi? Pojďme to teď udělat. Resp. pojďme zahřát obsah lahve tak, aby kvasinky pomřely, ale vše ostatní se zachovalo.

K tomuto postupu jsem použil vysoký hrnec vody a vodu přivedl k varu. Sundal jsem jej z plotny a nechal chvilku vychladnout (pokud máte kuchyňský teploměr, 80 stupňů Celsia je ideální).

Lahve jsem vložil do vody a nechal je plavat 10 min. Efekt byl nečekaně silný, v pivu se začaly bouřlivě dělat bublinky a láhev se natlakovala ještě o něco víc (i proto stačí jeden den kvašení v lahvi při pokojové teplotě).

Pasterizované lahve jsem dal vychladit k ostatním a označil je pro budoucí srovnání.

 

To je zhruba vše co k danému tématu mohu říct…  Jo počkat, vás zajímá jak dopadl náš „pozdní sběr“? 😀

Pozdní sběr

Tahle malá legrácka byla opravdu zajímavým překvapením. Pokud si vyscrollujete o kus výše v článku, můžete si všimnout, že Pozdní sběr byl stočen do uplně stejné lahve, jako ostatní várky. Jak vypadal druhý den?

Srovnání s várkou slazenou cukrem.

Pozdní sběr byl natlakovaný tak, že projmutí lahve se téměř srovnalo :D. Přiznám se, že jsem se bál, že Pozdní sběr vybouchne. Nechtěl jsem, aby v kvašení pokračoval. Udělal jsem tedy další experiment … další hloupý experiment. Navzdory vědomosti o tom, že se lahev natlakuje ještě víc při pasterizaci, rozhodl jsem se jej pasterizovat.

 

Je třeba to komentovat?

Degustace

Zázvorové pivko jsem už i ochutnal. Též jsem jej otestoval na několika kamarádech. Reakce byly následující:

Kamarádka, která nepije alkohol: „Týjo to je výborný, chutná to jak zázvorová limonáda.“

Kamarád, který pije alkohol: „Moc dobrý, vypili jsme to s kolegama v práci.“

Můj otec: „Tohle nemá s pivem nic společnýho.“

Můj otec po druhé sklenici: „To má pořádnou voltáž, ukáž. No vem si, nebo na tebe nezbyde!“

Opravdu to není pivo

Ve skutečnosti měl otec dobrý důvod si myslet, že to nemá s pivem nic společného. Jakožto zakladatel mini-pivovaru mi i vysvětlil proč:
Pivo je kvašený alkoholický nápoj hořké chuti vyráběný v pivovaru z obilného sladu, vody a (nikoli nezbytně, ale většinou) chmele pomocí pivovarských kvasinek (eventuálně divokých kvasinek)

Není slad, není pivo. Spodní kvašení je plzeňský vynález, kvůli tomu je vlastně tak slavný

Teď už jen vymyslet, co se všemi těmi lahvemi zázvorového piva :-). Naštěstí je pár kvalitních akcí na obzoru, tudíž se nebojím, že by se zkazilo. Pokud jste pečlivě četli až sem, máte můj obdiv. Pokud jste projeli obrázky, nechali jste se inspirovat nebo prostě zahnali nudu, rád jsem posloužil ;-).

Váš VV

 

Výroba, fotky a sepsání: VV

Odborná konzultace: VV senior, Soli

Korektury textu: Anakolut

P.S.

Tento recept je mojí vlastní úpravou původního receptu, který je pro menší objem a vypadá následovně:

 

  Ingredience

  • 1 balení kvasinek
  • 700g cukru krystal
  • 1 citron
  • 300g zázvoru

 

Recept na alkoholické zázvorové pivo
5 (100%) 3 hlasů

3 komentáře: „Recept na alkoholické zázvorové pivo

Napsat komentář